[1].
چپ در ایران به روایت اسناد ساواک؛ رضا روستا، ص 206.
[2]. آیتالله سیدعبدالحسین دستغیب در سال 1292ش در شیراز به دنیا آمد. وی پس از طی مقدمات علوم حوزوی در شیراز، برای ادامه تحصیل به نجف اشرف رفت و با فراگیری مراتب عالی علمی به درجه اجتهاد دست یافت.
آیتالله دستغیب پس از بازگشت از نجف، با یاری مردم شیراز، مسجد جامع این شهر را بازسازی کرد و به مدت چهل سال در این مسجد به تدریس تفسیر پرداخت. مبارزات سیاسی او با آغاز نهضت امام خمینی در سال 1341 شروع شد. در ماجرای قیام 15 خرداد 1342 دستگیر شد و مدتی در زندان و سپس در تبعید به سر برد.
آیتالله دستغیب یکی از محورهای اصلی مبارزات مردم مسلمان استان فارس بهشمار میآید. پس از پیروزی انقلاب اسلامی، به امامت جمعه شیراز منصوب شد. در سال 1360، هنگام حرکت بهسوی مصلی برای برگزاری نماز جمعه (20 آذرماه)، به دست اعضای گروهک منافقین ترور شد و به شهادت رسید.
[3]. حجتالاسلام والمسلمین حاج شیخ محمدتقی فلسفی فرزند شیخ محمدرضا تنکابنی در سال 1288ش در تهران متولد شد. وی پس از گذراندن دورههای مقدماتی، ادبیات، سطوح حوزوی، معقول و فلسفه در تهران و قم، روش تازهای در وعظ و سخنرانی ایجاد کرد که موجب تحولی مهم در این حوزه شد.
او روایات پیامبر اکرم(ص) و ائمه معصومین(ع) را با بهرهگیری از منطق علمی روز توضیح و تشریح میکرد. در دوران زعامت
آیتالله العظمی بروجردی، سخنرانیهای دهه آخر ماه صفر را در منزل ایشان برگزار میکرد. آثار و تألیفات متعددی از جمله کودک (در دو جلد)، جوان (در دو جلد) و شرحی بر آیهالکرسی از او به یادگار مانده است.
در جریان مبارزات مردم ایران با رژیم پهلوی، وی با سخنرانیهای خود به روشنگری پرداخت و از همراهان امام خمینی(ره) بهشمار میآمد. پس از پیروزی انقلاب اسلامی نیز با وجود کهولت سن، همچنان در حوزه تبلیغ فعال بود. حجتالاسلام فلسفی سرانجام در سال 1377ش از دنیا رفت.
[4]. آیتالله حاج شیخ عبدالرحیم ربانی شیرازی در سال 1301ش در شیراز به دنیا آمد. وی در سال 1327 برای تکمیل تحصیلات علمی به قم رفت و از محضر استادانی همچون آیتالله سیدمحمد محقق داماد و آیتالله یزدی بهره برد و در زمینه فقه و اصول به دانشاندوزی پرداخت.
آیتالله ربانی شیرازی در دوران مبارزات سیاسی خود علیه رژیم پهلوی، بیش از ده بار زندانی شد. آخرین بار در ماه رمضان سال 1357، پس از سخنرانی در شیراز، دستگیر و روانه زندان شد. پس از پیروزی انقلاب اسلامی، او بهعنوان نماینده امام خمینی(ره) در استان فارس منصوب شد و همچنین به عضویت شورای نگهبان درآمد.
در 10 فروردینماه 1360، هنگامی که از جهاد سازندگی شیراز به منزل بازمیگشت، هدف سوءقصد نیروهای ضدانقلاب قرار گرفت، اما از این حادثه جان سالم به در برد. بااینحال، در 17 اسفند همان سال، هنگام عزیمت به تهران برای شرکت در جلسه شورای نگهبان، بر اثر واژگون شدن خودرو درگذشت و به دیار باقی شتافت.
[5].
شهید آیتالله سیدعبدالحسین دستغیب به روایت اسناد ساواک، ص 376؛
آیتالله حاج شیخ عبدالرحیم ربانی شیرازی به روایت اسناد ساواک، ص 135؛
آیتالله شیخ بهاءالدین محلاتی به روایت اسناد ساواک، ج 1، ص 366.
[6].
اطلاعات، ۵ اسفند ۱۳۴۶، ص 24.