فوت عضو مرکزی حزب توده!/ تلاش روحانیون برای آزادی ربانی شیرازی!/ بازگشت رضا و فرحناز پهلوی از سفر تفریحی خارج!/ کارشناسان شوروی در مهاباد سیلو می‌سازند/ مذاکرات ایران و کویت/ مجارستان چهل‌میلیون دلار اعتبار به ایران داد/ در کمیسیون حقوق بشر: ایران از یونان دفاع کرد!/ تعویق سفر درمانی وزیر دادگستری به خارج!/ مراسم تحویل تجهیزات مخابراتی/ فرمانده دانشکده افسری عراق به تهران آمد/ معاون اداری سازمان تربیت بدنی/ 10 درصد حق مکالمات تلفن به‌عنوان عوارض وصول می‌شود/ نمایندگان کنسرسیوم به ایران می‌آیند!
5  اسفند 1346


فوت عضو مرکزی حزب توده!

بر اساس یک گزارش ساواک به تاریخ 5 اسفند 1346 «رادیو پیک ایران ساعت 20 روز 1 /12 /46 از طرف کمیته حزب توده اعلام داشته که بامداد روز دوشنبه سی‌ام بهمن‌ماه 46 رضا روستا، عضو کمیته مرکزی حزب توده، در سن 66 سالگی فوت نموده و با انتشار این خبر برادر مشارالیه به ساواک مراجعه تا جسد نام‌برده را به ایران حمل و جلسه ختم برای وی ترتیب دهد».[1]
 

تلاش روحانیون برای آزادی ربانی شیرازی!

بر اساس یک گزارش ساواک به تاریخ 5 اسفند 1346 «برابر اطلاع اخیرا پاره‌ای از روحانیون شهرستان شیراز از جمله شیخ بهاءالدین محلاتی و سیدعبدالحسین دستغیب[2] تلگرافی از آن شهرستان به عنوان آیت‌الله سیداحمد خوانساری و شیخ محمدتقی فلسفی[3] واعظ مخابره کرده و طی آن ضمن اظهار تأسف از بازداشت ربانی شیرازی[4]  از روحانیون مزبور خواسته‌اند اقداماتی جهت آزادی مشارالیه به عمل آورند».
این گزارش می‌افزاید: علی‌هذا خواهشمند است دستور فرمایید نسبت به تعیین صحت و سقم موضوع اقدامات لازم معمول و در صورت تأیید نتیجه اقداماتی که تاکنون از طرف آنان در این زمینه به عمل آمده است اعلام دارند.[5]
 

بازگشت رضا و فرحناز پهلوی از سفر تفریحی خارج!

جراید امروز کشور نوشتند: والاحضرت ولایتعهد و والاحضرت فرحناز پهلوی که روز 11 بهمن‌ماه به اتفاق علیاحضرت شهبانو عازم سوئیس و شهر کوهستانی سن‌موریتز شده بودند، پنجشنبه شب با هواپیمای شرکت ملی ایران به تهران بازگشتند تا از دروس خود عقب نیفتند و به تحصیل در مدرسه با هم‌درسان خویش ادامه دهند.
والاحضرت علیرضا پهلوی، که در طول مدت مسافرت اعلیحضرتین در تهران بودند، دو روز پیش به اتفاق سرکار علیه بانو فریده دیبا عازم سوئیس شدند که چند روز باقی‌مانده مدت استراحت را در کنار اعلیحضرتین باشند.
شب جمعه هنگام ورود والاحضرت ولیعهد و والاحضرت فرحناز پهلوی، آقایان هویدا: نخست‌وزیر، علم: وزیر دربار شاهنشاهی، اردشیر زاهدی: وزیر خارجه، هرمز قریب: رئیس کل تشریفات سلطنتی، در فرودگاه مهرآباد از والاحضرتین استقبال کردند.
اعلیحضرت همایون شاهنشاهی و علیاحضرت شهبانو یکی دو روز قبل از نیمه دوم اسفندماه از مسافرت اروپا مراجعت می‌فرمایند.[6]
 

کارشناسان شوروی در مهاباد سیلو می‌سازند

چند تن از کارشناسان شوروی و ایرانی جهت بررسی و انتخاب زمین جهت احداث ساختمان سیلو وارد مهاباد شدند و پس از تبادل نظر و بررسی زمین‌های این منطقه، زمین مناسب را انتخاب و طی تنظیم صورت جلسه‌ای آن را خریداری نمودند.
خبرنگار «اطلاعات» در مهاباد گزارش داد: ساختمان سیلوی مذکور از آغاز سال ۴۷ شروع خواهد شد.[7]
 

مذاکرات ایران و کویت

آقای جواد منصور، وزیر اطلاعات، که در رأس یک هیئت روز شنبه گذشته به دعوت وزیر ارشاد کویت به آن کشور عزیمت کرده بود، دیروز به تهران بازگشت.
مسافرت وزیر اطلاعات به کویت جمعا شش روز به طول انجامید و در این سفر آقای فرهاد نیکوخواه، معاون وزارت اطلاعات، و دو تن از مدیران کل آن وزارتخانه همراه وزیر اطلاعات بودند.
وزیر اطلاعات طی اقامت خود در کویت با امیر کویت، ولیعهد و نخست‌وزیر آن کشور و چند تن از وزیران کابینه کویت ملاقات کرد و مذاکرات ایران و کویت پیرامون توسعه همکاری‌های انتشاراتی بین وزیر اطلاعات ایران و وزیر ارشاد کویت دنبال گردید.
وزیر اطلاعات، هنگام ورود به تهران، از سفر به کویت اظهار خوش‌وقتی کرد و گفت: در این سفر مذاکراتی را که انجام داده بودیم و به توافق‌هایی رسیده بودیم، دنبال کردیم.[8]
 

مجارستان چهل‌میلیون دلار اعتبار به ایران داد

بر اساس قرارداد جدید همکاری‌های فنی و اقتصادی ایران و مجارستان، که بعد از ظهر روز پنجشنبه پیش‌نویس آن به امضا رسید، یک اعتبار چهل‌میلیون دلاری از طرف آن کشور در اختیار ایران قرار گرفت.
بازپرداخت اعتبار مذکور از محل صدور نفت به آن کشور و برخی کالاهای صنعتی دیگر تأمین خواهد شد.
اعتبار این قرارداد پنج سال است و برای تعیین قیمت نفت صادراتی و تهیه لیست کالاها و مصنوعات دیگر صادراتی ایران به آن کشور و همچنین تعیین ماشین‌آلات و لوازم مورد نیاز ایران، که از آن کشور باید وارد شود، به‌زودی مذاکراتی انجام خواهد گرفت.
قرارداد نهایی ایران و مجارستان در جریان سفر وزیر بازرگانی خارجی آن کشور به ایران، که در اردیبهشت‌ماه صورت خواهد گرفت، امضا خواهد شد.
لازم به تذکر است که قرارداد دیگری در سال ۱۳۴۵ بین دو کشور به امضا رسیده بود که به موجب آن ده‌میلیون دلار اعتبار از طرف مجارستان در اختیار ایران قرار گرفته بود، ولی به علت شرایط خاص این اعتبار، استفاده از آن تاکنون عملی نشده است. بهره اعتبار مجارستان 5/ 2 درصد در سال می‌باشد.[9]
 

در کمیسیون حقوق بشر: ایران از یونان دفاع کرد!

«یونایتد پرس» از سازمان ملل گزارش داد: در مورد تضییع حقوق بشر در یونان، امروز ایران در کمیسیون حقوق بشر سازمان ملل به حمایت از یونان برخاست.
دکتر منوچهر گنجی، استاد دانشگاه تهران، که گزارش‌هایی درباره نقض حقوق بشر در آفریقای جنوبی به کمیسیون حقوق بشر داده، گفت: اتهامات فردی در مورد تضمین حقوق افراد در یونان برای اتخاذ تصمیم در این مورد کافی نیست و برای قضاوت در این مورد باید در انتظار روشن شدن اوضاع بود.
دکتر گنجی نیز مانند نماینده یونان گفت: باید منتظر بود تا کمیسیون شورای اروپا، که اکنون درباره تضییع حقوق بشر در یونان تحقیق می‌کند، به کار خود پایان دهد و پس از آن در مورد اوضاع یونان قضاوت شود.
دکتر گنجی، نماینده ایران، از اینکه نام یونان یعنی گهواره دموکراسی در ردیف «هائیتی» در قطعنامه مربوط به تبعیض و حفظ حقوق اقلیت‌ها آمده، اظهار تأسف کرد. او گفت نباید سرمقالات روزنامه‌ها اساس قضاوت درباره نقض حقوق بشر قرار گیرند.
دکتر گنجی در پایان سؤال کرد: آیا سازمان ملل به این ترتیب می‌تواند اعتماد کشورها را جلب کند؟[10]
 

تعویق سفر درمانی وزیر دادگستری به خارج!

آقای دکتر جواد صدر، وزیر دادگستری، که قرار بود ظهر امروز به منظور معالجه بیماری زخم معده به اروپا و آمریکا برود، سفر خود را برای مدت کوتاهی به تعویق انداخت.
آقای دکتر صدر از مدتی قبل از بیماری معده رنج می‌برد و در ماه گذشته چند روز نیز در بیمارستان بستری گردید.
چند روز قبل که وزیر دادگستری تصمیم خود را جهت معالجه بیماری زخم معده خویش در خارجه به آقای هویدا، نخست‌وزیر، اطلاع داد، قرار شد آقای دکتر یگانه در غیاب وی سرپرستی وزارت دادگستری را به عهده بگیرد.
آقای دکتر یگانه صبح امروز در وزارت دادگستری حضور یافت و در اتاق آقای دکتر صدر با معاونان این وزارتخانه آشنا شد و سپس به دفتر کار خویش در کاخ نخست‌وزیری رفت.
پس از رفتن آقای دکتر یگانه، چند تن از معاونان و مدیر کل و رؤسای ادارات وزارت دادگستری برای بدرقه آقای دکتر صدر به فرودگاه مهرآباد رفتند، ولی در ساعت ۱۰ صبح به آنها اطلاع داده شد که آقای وزیر سفر خود را موقتا به تعویق انداخته است و بدرقه‌کنندگان به شهر بازگشتند.[11]
 

مراسم تحویل تجهیزات مخابراتی

ساعت 10:30 بامداد امروز طی مراسمی که با حضور سفیر ایالات متحده در دربار شاهنشاهی و تیمسار سپهبد محمد خاتمی، فرمانده نیروی هوایی شاهنشاهی، در پادگان دوشان‌تپه برگزار شد، تجهیزات و وسایل مخابراتی که به منظور مراقبت و اعلام خطر هوایی مورد استفاده قرار می‌گیرد، به نیروی هوایی شاهنشاهی تحویل گردید.
در این مراسم عده‌ای از افسران نیروی هوایی شاهنشاهی و مستشاری و نمایندگان مؤسسه «فیلکوفورد»، مجری طرح، حضور داشتند. تجهیزات مذکور از محل کمک‌های متقابل نظامی به هزینه دولت آمریکا جهت نیروی هوایی شاهنشاهی آماده بهره‌برداری شده است.[12]
 

فرمانده دانشکده افسری عراق به تهران آمد

اداره روابط عمومی ستاد بزرگ ارتشتاران اعلام داشت: تیمسار سرتیپ نصیف جاسم سامرائی، فرمانده دانشکده افسری عراق، و همراهان که به دعوت فرمانده دانشکده افسری ارتش شاهنشاهی به تهران آمده‌اند، پس از ورود به تهران دفتر مخصوص شاهنشاه آریامهر را امضا کردند و سپس در آرامگاه اعلیحضرت رضاشاه کبیر حضور یافتند و تاج گلی نثار نمودند.
فرمانده دانشکده افسری عراق و همراهان از تأسیسات دانشکده افسری، موزه جواهرات سلطنتی، موزه کاخ گلستان و کارخانجات ایران ناسیونال دیدن کردند و با تیمسار سپهبد صنیعی، وزیر جنگ، و تیمسار سپهبد جم، جانشین رئیس ستاد بزرگ ارتشتاران، ملاقات نمودند.
فرمانده دانشکده افسری عراق و همراهان دیروز با هواپیما به مشهد رفتند و پس از زیارت مرقد مطهر حضرت رضا علیه‌السلام و بازدید از تأسیسات لشکر ۶ خراسان، ساعت ۱۱ بامداد امروز به تهران بازگشتند.[13]
 

معاون اداری سازمان تربیت بدنی

صبح امروز از طرف تیمسار سرلشکر پرویز خسروانی، رئیس سازمان تربیت بدنی و تفریحات سالم ایران، آقای رضا کاشفی، از صاحب‌منصبان وزارت اطلاعات، به معاونت اداری سازمان تربیت بدنی ایران منصوب و مشغول کار شد.
آقای کاشفی از سال ۱۳۳۸ در وزارت اطلاعات با مشاغل رئیس ادارات آموزش، آماد، طرح‌ها، تشکیلات، معاون و کفیل دفتر کل طرح‌ها و بررسی‌ها و مشاور وزیر اطلاعات انجام وظیفه کرده است.
آخرین شغل وی مدیر اطلاعات سازمان همکاری عمران منطقه‌ای «ایران - پاکستان و ترکیه» بوده است.
وی در سال ۱۳۱۰ در تهران متولد شد و در دانشکده حقوق تحصیلات عالی خود را به پایان رساند. آقای کشفی گذشته از فعالیت‌های اجتماعی، در مطبوعات نیز فعالیت‌های مختلفی داشته که از آن جمله: سردبیر مجله «شیر نامه»، رئیس هیئت تحریریه مجله «امید ایران»، سردبیر روزنامه و مجله «خوشه» و «آسیای دموکرات» و «اندیشه و مردم» ارگان حزب مردم بوده است.[14]
 

10 درصد حق مکالمات تلفن به‌عنوان عوارض وصول می‌شود

به‌موجب قانون بودجه و در صورت تصویب ماده ناظر به وضع عوارض به مکالمات تلفنی، از سال آینده 10 درصد رقم قبوض آبونمان تلفن به‌عنوان عوارض محسوب و از مشترک دریافت می‌شود.
مقامات شرکت تلفن ضمن تأیید این مطلب اعلام داشتند: در صورت تصویب قانون، اداره آبونمان شرکت تلفن ملزم به اجرای ماده قانون خواهد بود.[15]
 

نمایندگان کنسرسیوم به ایران می‌آیند!

نمایندگان سهامداران کنسرسیوم نفت روز دوشنبه، پس‌فردا، برای بازدید سالانه وارد ایران خواهند شد.
در این هیئت علاوه بر رئیس کنسرسیوم نفت، از هر کمپانی عضو کنسرسیوم، نماینده عالی‌رتبه‌ای عضویت دارند.
اسامی افراد، چندی قبل به تهران مخابره شده، اما چهار نفر از آنها طی این مدت تغییر کرده‌اند و شرکت‌های عامل منتظر اسامی جدید می‌باشند.
مسافرت امسال هیئت اهمیت خاصی دارد؛ علاوه بر تبادل نظر پیرامون مسائل مختلف، که معمولا همه‌ساله انجام می‌پذیرد، در مورد افزایش تولید و صادرات نفت در پنج سال آینده نیز مذاکرات نهایی انجام خواهد گرفت.
ظاهرا دولت در مورد سال آینده تصمیم خود را گرفته و اگر موافقت قبلی کنسرسیوم را جلب نکرده باشد، کنسرسیوم ناچار در مقابل عمل انجام‌شده قرار گرفته است، ولی نظر محافل نفتی این است که کنسرسیوم کم و بیش با ارقامی که در بودجه سال 13۴۷ برای درآمد نفت پیش‌بینی شده، آشنایی دارد.
هیئت مزبور از آبادان و مناطق جنوب و به‌خصوص از تأسیسات جدید ماه‌شهر بازدید خواهد کرد. با اعضای هیئت‌مدیره شرکت‌های اکتشاف و استخراج و تصفیه نیز مذاکراتی خواهد نمود.[16]
 
صفحه اول روزنامه اطلاعات، 5 اسفند 1346
 
پی‌نوشت‌ها:
 
[1]. چپ در ایران به روایت اسناد ساواک؛ رضا روستا، ص 206.
[2]. آیت‌الله سیدعبدالحسین دستغیب در سال 1292ش در شیراز به دنیا آمد. وی پس از طی مقدمات علوم حوزوی در شیراز، برای ادامه تحصیل به نجف اشرف رفت و با فراگیری مراتب عالی علمی به درجه اجتهاد دست یافت.
آیت‌الله دستغیب پس از بازگشت از نجف، با یاری مردم شیراز، مسجد جامع این شهر را بازسازی کرد و به مدت چهل سال در این مسجد به تدریس تفسیر پرداخت. مبارزات سیاسی او با آغاز نهضت امام خمینی در سال 1341 شروع شد. در ماجرای قیام 15 خرداد 1342 دستگیر شد و مدتی در زندان و سپس در تبعید به سر برد.
آیت‌الله دستغیب یکی از محورهای اصلی مبارزات مردم مسلمان استان فارس به‌شمار می‌آید. پس از پیروزی انقلاب اسلامی، به امامت جمعه شیراز منصوب شد. در سال 1360، هنگام حرکت به‌سوی مصلی برای برگزاری نماز جمعه (20 آذرماه)، به دست اعضای گروهک منافقین ترور شد و به شهادت رسید.
[3]. حجت‌الاسلام والمسلمین حاج شیخ محمدتقی فلسفی فرزند شیخ محمدرضا تنکابنی در سال 1288ش در تهران متولد شد. وی پس از گذراندن دوره‌های مقدماتی، ادبیات، سطوح حوزوی، معقول و فلسفه در تهران و قم، روش تازه‌ای در وعظ و سخنرانی ایجاد کرد که موجب تحولی مهم در این حوزه شد.
او روایات پیامبر اکرم(ص) و ائمه معصومین(ع) را با بهره‌گیری از منطق علمی روز توضیح و تشریح می‌کرد. در دوران زعامت آیت‌الله العظمی بروجردی، سخنرانی‌های دهه آخر ماه صفر را در منزل ایشان برگزار می‌کرد. آثار و تألیفات متعددی از جمله کودک (در دو جلد)، جوان (در دو جلد) و شرحی بر آیه‌الکرسی از او به یادگار مانده است.
در جریان مبارزات مردم ایران با رژیم پهلوی، وی با سخنرانی‌های خود به روشنگری پرداخت و از همراهان امام خمینی(ره) به‌شمار می‌آمد. پس از پیروزی انقلاب اسلامی نیز با وجود کهولت سن، همچنان در حوزه تبلیغ فعال بود. حجت‌الاسلام فلسفی سرانجام در سال 1377ش از دنیا رفت.
[4]. آیت‌الله حاج شیخ عبدالرحیم ربانی شیرازی در سال 1301ش در شیراز به دنیا آمد. وی در سال 1327 برای تکمیل تحصیلات علمی به قم رفت و از محضر استادانی همچون آیت‌الله سیدمحمد محقق داماد و آیت‌الله یزدی بهره برد و در زمینه فقه و اصول به دانش‌اندوزی پرداخت.
آیت‌الله ربانی شیرازی در دوران مبارزات سیاسی خود علیه رژیم پهلوی، بیش از ده بار زندانی شد. آخرین بار در ماه رمضان سال 1357، پس از سخنرانی در شیراز، دستگیر و روانه زندان شد. پس از پیروزی انقلاب اسلامی، او به‌عنوان نماینده امام خمینی(ره) در استان فارس منصوب شد و همچنین به عضویت شورای نگهبان درآمد.
در 10 فروردین‌ماه 1360، هنگامی که از جهاد سازندگی شیراز به منزل بازمی‌گشت، هدف سوء‌قصد نیروهای ضدانقلاب قرار گرفت، اما از این حادثه جان سالم به در برد. بااین‌حال، در 17 اسفند همان سال، هنگام عزیمت به تهران برای شرکت در جلسه شورای نگهبان، بر اثر واژگون شدن خودرو درگذشت و به دیار باقی شتافت.
[5]. شهید آیت‌الله سیدعبدالحسین دستغیب به روایت اسناد ساواک، ص 376؛ آیت‌الله حاج شیخ عبدالرحیم ربانی شیرازی به روایت اسناد ساواک، ص 135؛ آیت‌الله شیخ بهاءالدین محلاتی به روایت اسناد ساواک، ج 1، ص 366.
[6]. اطلاعات، ۵ اسفند ۱۳۴۶، ص 24.
[7]. همان‌جا.
[8]. همان‌جا.
[9]. همان‌جا.
[10]. همان‌جا.
[11]. همان، ص 21.
[12]. همان‌جا.
[13]. همان‌جا.
[14]. همان‌جا.
[15]. همان‌جا.
[16]. همان‌جا.
 
https://iichs.ir/vdcayanu.49nmu15kk4.html
iichs.ir/vdcayanu.49nmu15kk4.html
نام شما
آدرس ايميل شما