دوست دارم آقا در تشییع این بنده بی‌مقدار شرف حضور یابند

گذری ونظری بر وصیتنامه منتشر نشده زنده یاد آیت‌‌الله عباس واعظ طبسی

آنچه در پی می آید،متن وصیتنامه منتشرنشده فقید سعید، مرحوم آیت الله حاج شیخ عباس واعظ طبسی است که در14 مهرماه 1371 به نگارش درآمده است. آن روحانی نامدار در این واپسین سند حیات،آیینه افکار وآرمان های خویش را رقم زده است که مروری برآن می تواند برای همه گان به ویژه تاریخ پژوهان انقلاب مفید وموثر افتد.شایان ذکر است که این سند تاریخی،به مناسبت ایام سالگرد ارتحال آن بزرگوارمنتشر می شود.
گذری ونظری بر وصیتنامه منتشر نشده زنده یاد آیت‌‌الله عباس واعظ طبسی
1ـ عزیزان من همواره خود را در محضر خداوند متعال ببینید که احاطه علمی او همه چیز، تمامی عالم آفرینش، درون و برون و همه ذرات جهان را در بر گرفته است. «یَعْلَمُ مَا یَلِجُ فِی الْأَرْضِ وَ مَا یَخْرُجُ مِنْهَا وَ مَا یَنْزِلُ مِنَ السَّمَاءِ وَ مَا یَعْرُجُ فِیهَا وَ هُوَ مَعَکُمْ أَیْنَ مَا کُنْتُمْ»[سبأ /2] و «یَعْلَمُ خَائِنَه الْأَعْیُنِ وَ مَا تُخْفِی الصُّدُورُ».[غافر/19]تقوی و پرهیزگاری را پیشه خود سازید. واجبات و فرایض الهی را در زمان خود به‌جای آورید. از معاصی، محارم و محرمات شدیداً اجتناب کنید و دوری جویید. هر چه دارید چه ثروت و سرمایه مادی و چه اندوخته‌های علمی و معنوی را از او بدانید و خود را فقیر، تهیدست و نیازمند به او. لحظه‌ای از او غافل نشوید. خود را به او بسپرید و از او استمداد کنید و کمک و یاری طلبید که امیدوارم از عنایت و لطف او همیشه بهره‌مند و برخوردار باشید.
 
2ـ خدای را سپاس گویید که مسلمان و با ایمان و در محبت و ولایت خاندان عصمت و طهارت و ائمه معصومین علیهم‌السلام زاده شدید و در زمانی زندگی می‌کنید که اسلام و مقررات الهی بر کشور حاکم است و بحمدالله حکومت اسلامی با رهبری ولی‌فقیه استقرار یافته است و اسلام به عنوان فکر و مکتبی قابل انطباق با همه ادوار زندگی انسان‌ها و بالاخره برنامه زندگی مطرح است. ان‌شاءالله با تکیه بر اصول و ارزش‌های الهی و انقلابی و هدایت و رهبری داهیانه رهبر معظم انقلاب اسلامی مد ظله العالی و تلاش، صبر و استقامت امت بزرگ ایران اسلامی و شما عزیزان فراگیر و جهانی خواهد شد تا توفیق شرفیابی به محضر مقدس حضرت بقیه الله الاعظم روحی لتراب مقدمه الفداء فراهم شود. بر این نعمت بزرگ الهی شکرگزار باشید، بر آن اجر نهید و از آن همچون دفینه‌ای بی‌نظیر با عمل صالح و کردار نیک حفاظت و نگهداری کنید.
 
3ـ با قرآن این سرمایه عظیم و کتاب بزرگ اسلامی و الهی انس بگیرید و در قرائت، حفظ و آشنایی با تفسیر و مفاهیم عالیه آن همت گمارید و بر تلاوت سوره مبارکه یس همه روزه مداومت کنید که آثار و ثمرات بسیاری بر آن مترتب است.
 
4ـ از توسل، تمسک و ادای احترام و عرض بندگی و ارادت به ارواح مطهره و قبور منوره ائمه معصومین علیهم‌السلام، به‌خصوص ولی نعمتمان حضرت ثامن‌الحجج علی بن موسی الرضا علیه آلاف التحیه و الثناء غفلت نکنید. هر روز و شام در حد میسور به عتبه‌بوسی آن امام همام مشرف شوید. مراتب سلام، تحیت، نوکری و غلامی این خدمتگزار و غلام بی‌چون و چرای آن بزرگوار را به آستان مقدسه و روضه منوره و مضجع شریف و تابناکش منعکس و معروض دارید که رجاء واثق دارم به مقتضای «عَادَتُکُمُ الْإِحْسَانُ وَ سَجِیَّتُکُمُ الْکَرَمُ» از این بنده بی‌مقدار و خادم کوچک خود که به نوکری و خدمتگزاری آن مولای بزرگوار و بنده‌نواز مفتخر است، دستگیری و در مواضع و مراحل سه‌گانه‌ای که وعده فرمودند بنده‌نوازی فرمایند.
 
5ـ مبادا به خاطر برخورداری نامناسب و نامطلوب عناصر افراطی که دیدگاه‌های غیر منطقی و غیر اصولی دارند و پیوسته با داشتن روحیه فرصت‌طلبی خود را با هر شرایط سیاسی تطبیق می‌دهند و نان را به نرخ روز می‌خورند و احیاناً دوستان نیز آنان را می‌پذیرند و تلقی به قبول می‌کنند خود را از صحنه‌ تلاش‌های سیاسی، اجتماعی، فکری و فرهنگی دور نگه دارید و در جهت ثبات و تحکیم بیشتر نظام و انقلاب اسلامی که با خون هزاران شهید آبیاری شد و به ثمر نشست، کوشش چشمگیر نداشته باشید که گناهی غیر قابل بخشش مرتکب شده‌اید.
آنچه برای شما خواهد ماند کار، کوشش و مجاهدت در راه حفظ و استمرار نظام اسلامی و صیانت و نگه‌داری از ارزش‌های الهی و انقلابی است، ولو انجام و تحقق این مهم به قیمت از دست دادن جان، مال و حیثیت سیاسی و اجتماعی شما تمام شود که دنیا با همه اشکال، الوان و مظاهر مرئی و یا نامرئی و جاذبه‌های زودگذری که دارد خواب و خیالی بیش نیست.
 
6ـ فرزندان عزیزم به مادرتان که خود را مدیون او می‌دانم و اگر تحمل، صبر، بی‌آلایشی و روحیه قناعت، عزت‌ نفس و خونسردی او نبود، قطعاً در میدان مبارزه با رژیم ستم‌شاهی ضربات و خسارت‌های زیادی بر پدرتان وارد می‌شد و از این رهگذر هنوز نعوذ بالله مبارزه و همرزمان ما آسیب می‌دیدند، متواضعانه احترام بگذارید. او را تنها نگذارید و به او خدمت کنید. مباد با گفتاری تلخ او را بیازارید که به یقین مرا در درد و رنج قرار داده‌اید و در همین جا از این بانوی شایسته تجلیل و صمیمانه تشکر و سپاسگزاری می‌کنم. سلامتی، طول عمر، شادکامی، اجر و پاداش شایسته برای او در پیشگاه خداوند متعال مسئلت می‌کنم.
 
7ـ عزیزان من با یکدیگر روابط گرم و صمیمانه داشته باشید. متأثر از گفتار سخن‌چینان و دو رویان علیه یکدیگر حرف تلخی به زبان نیاورید و عملی برخلاف رابطه برادری، اخلاق اسلامی و انسانی بر یکدیگر روا ندارید. زینهار که به خاطر مسائل مالی با هم به مقابله و رقابت ناسالم بپردازید و خشم و تکدر خاطر پیدا کنید که بی‌تردید ریشه این‌گونه اختلافات و برخوردها پیروی از شیطان و هوای نفس، نسیان و فراموشی از تعهدات اسلامی و اخلاقی است. نسبت به محمد عزیزم بیشترین توجه، عطوفت و مهربانی را مبذول دارید. از نظر فکری، اعتقادی و اخلاقی برای او نقش یک معلم، مربی و پدری دلسوز و... را داشته باشید که او، شما و مادرتان را به خداوند سبحان می‌سپارم.
 
8ـ محل دفنم به اراده حق تعالی و عنایت حضرت رضا علیه آلاف و التحیه و الثناء بستگی دارد. بدیهی است هر چه به روضه سامیه رضویه نزدیک‌تر باشد، نگرانی کمتر و آرامش روحی بیشتری خواهم داشت.

9ـ همان‌گونه که می‌دانید بحمدالله و منه هرگز با خوی افزون‌طلبی و ثروت‌اندوزی زندگی را دنبال نکرده‌ام و با عنایت و تفضل الهی در سخت‌ترین شرایط مالی با احساس غنای نفس و اتکال به تفضلات پروردگار آبرومندانه و به دور از اظهار نیاز و تهیدستی با حفظ ذی روحانیت و شئون سیاسی، اجتماعی و خانوادگی همراه با عزت، افتخار و سربلندی زندگی کرده‌ام که اگر مهلت، فرصت و قدرتی باشد علاقمندم کتاب خاطرات خود را ورق زنم، تلخی‌ها و شیرینی‌های دوران زندگی و عمر زودگذر را به یاد آورم، فراز و نشیب‌ حیات خود را بازگویم. در باره پستی، بلندی، عزت، ذلت، اقبال و ادبار دنیا صحبت کنم و مراحل و مقاطع خاطره‌انگیز عمرم را به رشته تحریر در آورم و امدادهای غیبی و یاری و دستگیری خداوند را یادآوری کنم تا به‌خوبی و به‌طور ملموس دست قدرتمند آفریدگار جهان را در... نگه‌داری انسانی فقیر و نیازمند ببینید و سعادت و خوشبختی را در غیر مظاهر مادی و دنیوی جست‌وجو کنید و دلبستگی، ایمان و اعتقاد به خدا را تنها راه و وسیله رستگاری... عزت خودکفایی و شخصیت و حیثیت اجتماعی بدانید. باری آنچه دارم طبق ضوابط و مقررات فقهی بین وراث تقسیم شود. ... ذکر این نکته را ضروری می‌دانم شایسته و سزاوار است جناب حاج علی آقای عزیز رشته تحصیلات علوم اسلامی و حوزوی را دنبال کنید و در زمره فقیهان، متفکران و عالمان اسلامی در تبلیغ و ترویج علوم و معارف الهی و معرفی سیمای پرجاذبه و تابناک اسلام ناب محمدی صلی الله علیه و آله و سلم سعی بلیغ کنید و در این صورت از کتاب‌های موجود من چه در منزل و چه در کتاب‌های موجود در صحن امام و دانشگاه استفاده کنید و در اختیار و تملک خویش داشته باشید و چنانچه نعوذ بالله به هر علتی از ادامه تحصیل منصرف می‌شوید کتاب‌های مزبور را به کتابخانه دانشگاه علوم اسلامی رضوی اهدا کنید تا طلاب عزیز و محصلین علاقمند آن دانشگاه بهره‌برداری کنند.
بدیهی است در بین این مجموعه آنچه دارای محتوای هنری باشد به جناب مصطفی عزیز، هنرمند و ظریف تعلق خواهد داشت تا با زبان هنر از اسلام، قرآن کریم و نظام مقدس جمهوری اسلامی به دفاع و حمایت برخیزد و از این طریق بر اندوخته‌ها و ذخایر معنوی خویش بیفزاید و در هر حال رشد، ترقی، تکامل و پیشرفت معنوی و مادی، علمی و اخلاقی همه شما یکی از خواسته‌ها و آرزوهای دیرین اینجانب بوده است که رجای واثق دارم به نقطه اوج آن با کوشش و توفیق الهی نایل شوید و همواره بر این باورم جناب حاج ناصر آقای حساس، پرشور، پرانرژی و با ارزش نیز با صفای دل، باطن و سیرت پاکیزه خویش هرگز از یاد خدا و خدمت به اسلام، مسلمین و انقلاب اسلامی غفلت نمی‌کند و در راه ارزش‌های اسلامی و انسانی جدی و کوشا خواهد بود و کمک به مستمندان و محرومان جامعه اسلامی را سرلوحه خدمات اجتماعی خود قرار می‌دهد.
 
10ـ نماز وسیله‌ای است برای نزدیکی انسان متقی به خداوند متعال و انسان را به مدارج عالیه و کمالات معنوی و روحی می‌رساند و آدمی را به رعایت آداب، اخلاق و روش‌های دینی وا می‌دارد و از ارتکاب گناه و انحراف فکری و رفتاری باز خواهد داشت. در اول وقت بدان اهتمام ورزید و حتی‌الامکان به جماعت برگزار کنید. از تهجد و نوافل شب که بهترین اوقات برای دعا، نیایش و راز و نیاز با خداوند و توبه و بازگشت به سوی دوست است و دل را صفا می‌بخشد و چنانچه با حضور قلبی انجام شود پرده‌های جهل، ابهام و تاریکی را برمی‌دارد و زمینه رسیدن به مقامات عالیه و کشف اسرار و علوم غریبه را فراهم می‌سازد غافل مباشید و به‌سادگی این کنز و دفینه بزرگ آسمانی را از دست ندهید. بر این اساس توصیه می‌کنم پنج سال نماز و سه سال روزه نیابتاً برایم انجام دهند و در انجام و تحقق آن تأخیر روا ندارید.
 
11ـ فقط به عنوان انعکاس و انتقال یک آرزو و احساس می‌نویسم، والا توجه دارم در شرایط فعلی تحقق این آرزو کاری تقریباً غیر ممکن است. قبل از آنکه رهبر معظم انقلاب اسلامی و ولی امر امت اسلام حضرت آیت‌الله خامنه‌ای (ادام الله ظله علی رئوس المسلمین) در سمت ریاست جمهوری اسلامی و رهبری و امامت مسلمین برگزیده شوند، در نوشته‌ای آوردم به خاطر عشق، ارادت و علایق ویژه‌ای که نسبت به معظم له احساس می‌کنم دوست دارم حضرت ایشان در مراسم تشییع و تدفین این بنده بی‌مقدار ولو مقداری اندک شرف حضور یابند که بدیهی است در وضع موجود چنین انتظاری نمی‌تواند منطقی و قابل توجیه باشد. از دعا و توسلاتی که به ساحت مقدس حضرت ولی‌عصر روحی و روح العالمین لتراب مقدمه الفداء دارند بهره گیرم و در مظان اجابت منظور و مشمول توجهاتشان باشم.
 
12ـ به متولیان و مدیران آستان قدس رضوی که افتخار خدمتگزاری به آن آستان مقدس خواهم داشت توصیه می‌کنم در نگه‌داری، توسعه، عمران و آبادانی موقوفات و تعظیم شعائر مذهبی و خدمات فرهنگی و خدمت به مردم ویژه قشر محروم جامعه و زائران آن حضرت علیه صلوات الله تلاش کنند و هر چه می‌توانند بر شکوه، عظمت و جلوه‌های صوری، فکری و معنوی دستگاه بیفزایند چه آنکه در پرتو همین جاذبه‌ها و تحرکات دیگر سیاسی، اجتماعی و فرهنگی می‌توان توجه مردم و جهانیان را به آن بزرگواران جلب و راه را برای نشر تعالیم و معارف خاندان رسالت صلوات الله و سلامه علیهم اجمعین هموار کند.
مبادا تحت تأثیر گفتار احساسی و شعاری تنگ‌نظران و کوته‌بینان که نوعاً با انگیزه‌های سیاسی و عوام‌فریبی و دستیابی به موقعیت‌های اجتماعی مطرح می‌شود بترسید، توجیه‌گر باشید، تسامح کنید و از انجام وظیفه اصلی غافل شوید و باز مانید. در هر حال خدا را در نظر داشته باشید و در انجام وظیفه کوتاهی نشود. ان‌شاءالله چنانچه مهلتی یافتم مشروحاً با شما سخن خواهم گفت.
و السلام علینا و علی عباد الله الصالحین
العبد العاصی عباس واعظ طبسی
نماینده مقام معظم رهبری
و تولیت آستان قدس رضوی
8 ربیع‌الثانی 1413
14 مهر 1371
https://iichs.ir/vdci.za5ct1a5vbc2t.html
iichs.ir/vdci.za5ct1a5vbc2t.html
نام شما
آدرس ايميل شما