پایگاه اطلاعرسانی پژوهشکده تاریخ معاصر؛
آشنایی شما با حضرت آیتالله العظمی سیدعبدالله شیرازی، چگونه آغاز شد؟ در شخصیت ایشان، چه ویژگیهای برجسته مینمودند؟
بسم الله الرحمن الرحیم. مرحوم آیتالله العظمی سیدعبدالله شیرازی (رضوان الله تعالی علیه)، رابطه عاطفی بسیار نزدیکی با مرحوم ابوی ما (آیتالله حاج شیخ حبیبالله اراکی) داشتند و لذا بنده از دوره کودکی، افتخار آشنایی با ایشان را داشتم. مهمترین ویژگی آن بزرگوار این بود که انسان وقتی به چهره ایشان نگاه میکرد، خودبهخود به یاد خدا میافتاد! ورع و خشوع ایشان در برابر خداوند متعال، حقیقتا مصداق این روایت معروف بود: «مَنْ یذَکرُکمُ اَللَّهَ رُؤْیتُهُ»، مومنانی که دیدنشان انسان را به یاد خدا میاندازد. آیتالله شیرازی مقلدان متمکنی داشتند و وجوهات زیادی به ایشان میرسید، بااینهمه چه در عراق و چه در ایران، زندگی زاهدانهشان ضربالمثل بود. ما در نجف همسایه ایشان بودیم و ارتباط خانوادگی داشتیم. والده و جدّه و جد ما، با بیت مرحوم آقای شیرازی ارتباط نزدیکی داشتند و لذا از وضعیت خانوادگی و داخل خانه آن بزرگوار، کاملا خبر داشتیم. ایشان با زهدِ تمام زندگی و به حداقل امکانات اکتفا میکرد. زهد ایشان برای علما، طلاب و همه مؤمنان، سرمشق بسیار بزرگی بوده و هست.
از جایگاه علمی آیتالله العظمی شیرازی، چه تحلیلی دارید؟
آیتالله شیرازی علاوه بر مزایا و جنبههای دیگری که در جای خود قابل بررسی است، فقیه بسیار برجستهای بودند. ایشان از دوره مرحوم
آیتالله العظمی سیدابوالحسن اصفهانی، از اعلام حوزه علمیه نجف به شمار میآمدند و آثار متعدد علمی ایشان، در زمینههای فقهی مورد مراجعه بسیاری از فقها و علماست؛ برای نمونه، «کتاب القضاء» ایشان، مجموعه فقهی بسیار ارزشمند و قابل توجهی است و مطلعم که بسیاری از فقها و فضلا، به آن مراجعه میکنند. فرزندان و نوادگان ایشان هم، اکثرا اهل علم و فضلای برجستهای هستند. دامادهای ایشان و بزرگان دیگری که در این خاندان هستند نیز، معمولا در سلک روحانیت بودهاند. یکی از علائم بزرگیِ یک شخصیت این است که بتواند در بین اهل بیت و بازماندگانش تأثیرگذار باشد. ما این تأثیرگذاری علمی و تقوایی را از سوی این مرد بزرگ، در خاندانش شاهد هستیم و امیدواریم که همچنان تداوم داشته باشد.