پایگاه اطلاعرسانی پژوهشکده تاریخ معاصر؛
زندهیاد آیتالله محمدعلی تسخیری را با چه خصال و ویژگیهایی به خاطر میآورید؟
بسم الله الرحمن الرحیم. مرحوم آیتالله محمدعلی تسخیری(رحمهالله)، انسانی متواضع و عالمی بزرگ بود که تا واپسین روزهای عمر خویش، به ارتباط با اندیشمندان اسلامی و ارائه رهنمودهای لازم برای پیشرفت امرِ تقریب، تداوم بخشید. او نمونهای کامل و واقعی، از ارزشهای انسانی بود. افزون بر آن وی شخصیتی ولایتپذیر بود و خود را بخشی جداییناپذیری از نظام جمهوری اسلامی و پیش از آن انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی میدانست.
ارزیابی شما از کارنامه آیتالله تسخیری، در موضوع تقریب مذاهب اسلامی چیست؟
آیتالله تسخیری در مسیر وحدت و تقریب مذاهب اسلامی ــ که مسیر بسیار دشواری نیز بود ــ با جدیت قدم برمیداشت و در این مسیر، سختیهای زیادی را تحمل کرد، اما به نتایج بزرگی نیز دست یافت. او پرچمدار وحدت و تقریب بین مذاهب و دعوتکننده به گفتوگویی بود که ما برای حل مشکلاتمان بهشدت به آن نیاز داریم و لذا اکنون، فقدان چنین شخصیت بزرگی را کاملا احساس میکنیم.
من در گردهماییهای بسیاری، با آیتالله تسخیری دیدار داشتم. ایشان به لبنان نیز سفر میکرد و با سران جنبش امل دیدارهایی داشت و در آنها امکان گفتوگو در لبنان، منطقه عربی و اسلامی و تمامی دنیا را ارزیابی و بر وجوه مشترک مذاهب اسلامی تأکید و از تمرکز بر اختلافات پرهیز میکرد. آن بزرگوار صِرفا به دنبال جلب نظر برخی از مبلغان دینی نبود، بلکه با تفکر عمیق و دقت بالا، به وحدت کلمه و وحدت مواضع میاندیشید و چنین اتحادی را موجب کسب دستاوردهای مثبت برای جوامع اسلامی، منطقه و جهان میدانست. ایشان با نهایت صداقت، همه را به اتحاد و دوستی دعوت و از سخنان اختلافبرانگیزِ مذهبی و طایفهای پرهیز میکرد و در تعامل با پیروان مذاهب مختلف، گفتمان وحدت کلمه را انتخاب کرده بود.