پایگاه اطلاعرسانی پژوهشکده تاریخ معاصر؛
شما در مقطعی از حیات زندهیاد آیتالله العظمی سیدعبدالله شیرازی، در زمره مراودان ایشان بودید و در حال حاضر، رئیس کالج بینالمللی مطالعات اسلامی انگلیس هستید. هم از این روی یکی از شاخصترین شخصیتهایی هستید که میتواند رویکردهای بینالمللی آن بزرگ را تحلیل کند. جمعبندی شما دراینباره چیست؟
بسم الله الرحمن الرحیم. ابتدا به این نکته اشاره میکنم که مرحوم آیتالله العظمی سیدعبدالله شیرازی (اعلیالله مقامه)، علاوه بر مقام افتاء، اجتهاد و تربیت طلاب، مجتهدان و مبلغان حوزه علمیه، صاحب رشادت و شهامت کمنظیری بودند. دراینباره، اسناد و خاطرهها گویا هستند. زمانی که حزب بعث، عکس مؤسسان این حزب را ــ که مسلمان نیز نبودند ــ در حرم مطهر حضرت امیرالمومنین(ع) نصب کرد، همه متدینان از این موضوع ناراحت بودند، اما کسی جرئت مقابله با رژیم خشن و دژخیم صدام را نداشت و نمیتوانست نارضایتی خود را علنا نشان بدهد. آیتالله شیرازی ابتدا تذکر دادند: «عکس را پایین بیاورید» و وقتی کسی اعتنا نکرد، با عصا زدند و قاب عکس را شکستند! سپس فرمودند: «درست نیست عکس کسی که اصلا مسلمان نیست و مؤسس اندیشههای باطل حزب بعث است، در حرم مطهر علوی(ع) نصب شود». برای همه مسلم بود که رژیم صدام و مقامات امنیتی آن، در قبال این رفتار عکسالعمل شدیدی نشان خواهند داد، اما ایشان با تکیه بر روایت: «أفضلُ الجِهادِ کلمه حقّ عِندَ سُلطان جائِر»، بدون ذرهای واهمه به وظیفه شرعی خود عمل کردند و رژیم بعث هم، از مقابله با این مرجع بزرگ عاجز ماند! بدیهی است که چنین برخوردی جز با احساس وظیفه شرعی، آن هم با کمال اطمینان و رسوخ عقیده، امکانپذیر نبود.
ایشان پس از شهادت ناگوار آیتالله سیدمحمدباقر صدر، اندیشمند بزرگ اسلامی، و خانم آمنه بنتالهدی صدر، همشیره مکرمهشان، به دست دژخیمان حزب بعث، بیانیهای صادر کردند و برای صدام تلگرامی به این مضمون فرستادند: «من به تو اطمینان میدهم که یقینا وارد جهنم میشوی و به عذاب الهی دچار خواهی گشت! تو روی همه جنایتکاران قبل از خودت را هم سفید کردهای؛ زیرا حتی یزید هم که سیدالشهدا(ع) را به شهادت رساند، جرئت نکرد به حضرت زینب(س) صدمهای بزند!...». این تلگرام تأثیر بسیار شدیدی داشت و در دستگاه امنیتی عراق، اضطرابی ایجاد کرد! حتی کسانی که تلگرام را دریافت کردند، جرئت نکردند آن را به صدام نشان بدهند! البته در آن مقطع، صدها تلگرام و اعلامیه اعتراضی به عراق مخابره شد. در تهران هم طرفداران جنبشهای اسلامی، مخصوصا جنبش اسلامی عراق، در مقابل سفارت تونس تحصن کردند. آیتالله شیرازی بیانیه دیگری هم صادر کردند و از همه مردم خواستند که از کنار این فاجعه بیاعتنا عبور نکنند.
یا به عنوان نمونه دیگر در سال 1402ق، وقتی صدام 28 تن از بهترین علمای شیعه را اعدام کرد، ایشان بار دیگر بیانیه شدیداللحنی را صادر و در آن خاطرنشان کردند که تنها گناه این افراد هواداری از انقلاب اسلامی ایران بوده است. ایشان بار دیگر از همه مردم خواستند که نسبت به این رفتار رژیم بعث واکنش شدید نشان دهند. ایشان در هر مناسبتی برای محکوم کردن جنایات رژیم بعث و پیش از آن رژیم پهلوی، به هیچ وجه کوتاهی و مسامحه نمیکردند.